Aanprijzing
Het arbeidsmarketing prijst uw banen aan. Dat is wat arbeidsmarketing doet: zorgen dat mensen naar jou toekomen. Marketing speelt met prijs, plaats, propositie en promotie. Zodat jij ze die op maat gemaakte abonnementsbundel van diensten kunt verkopen in ruil voor hun inzet. Want dat is wat een baan is voor hen. Een dienstenbundel…
Zoals toeschouwers, burgers, weggebruikers en patiënten emancipeerden naar klanten doen we dat ook voor collega’s.
Dienstenbundel-abonnement
Een dienstenbundel-abonnement bevat allerlei zachte diensten als zingeving, collegialiteit, levensritme, een hoger doel, met-grote-graafmachines-mogen- werken, geluk, zeggenschap. Maar natuurlijk ook wat tastbare dingen zoals pensioen, ziekteregeling, leaseauto’s, schuldhulpverlening, vakantie-spaarpot, levensonderhoud. En dat alles in ruil voor een beetje flexibele inzet om jouw organisatie beter te maken. Dus… die bundel moet jij zien te produceren, wij moeten het aanprijzen en zij moeten het willen ruilen voor hun inzet.
Iedereen is banen-klant
Een op de vier (72% arbeidsparticipatie) mensen koopt niet snel een baan van je omdat ze hun abonnementen los inkopen of dingen elders regelen. Een moeilijk segment. Dan heb je nog een miljoen mensen die hun die de meeste van diensten los inkopen en zelfstandig willen inrichten. En die ZZP’ers vinden dat vaak zelfs jouw mooiste maatbundel met cafetariamodel hen niet voldoende biedt. Maar dan heb je nog het hele spectrum aan deeltijd-, tijdelijke – uitzend, duo-, klusjes-, oproep-, en stand-by-krachten. Maar denk je eens in… als je genoeg zou luisteren naar flexibele behoeftes, zou je in principe voor iedere wereldburger een aanpassende bundel (al was het maar een enkel klusje) moeten kunnen ontwikkelen.
Inkoop…
Je ziet trouwens dat er, van oudsher, met name financiële elementen in die bundel zitten. En daardoor dachten sommige baanverkopers (onhandig) te lang dat medewerkers ingekocht werden. Dat personeel een uitwisselbare resource is, zoals grondstoffen of een uitwisselbaar productiemiddel. Dat collega’s “maar blij moesten zijn met wat ze kregen”. En dan ging het personeel zich organiseren… en gezamenlijk hun banen inkopen onder dreiging van inzetembargo’s (stakingen) en overheidsingrijpen.
… verkoopt niet
Ik kan je vertellen, dat “inkopers perspectief” verkoopt voor geen meter en valt nog lastiger aan te prijzen. Dat blijkt wel in de huidige markt. Je gaat je klanten toch niet noemen naar wat je aan hun hebt “human resources”, maar zij aan jou?
Dienstenbundel Bonanza zou er op de deur van HR moeten staan.
Keer het om
Laten we het zo organiseren. Jij probeert zoveel mogelijk nuttige inzet terug te krijgen voor de geleverde maandbundel van diensten. Wij helpen je ontwikkelen wat mensen willen kopen en prijzen die dienstenbundels aan. We gaan van inkoop naar verkoop. Van productiemiddel naar klant. En echt, in theorie komt het op hetzelfde neer, want er wordt gewoon gewerkt. In de praktijk ga je opeens heel anders om met processen en mensen. En dat merk je in de verkoop en de relatie als je je stilzwijgende verlengde maandelijkse dienstenbundels aanbiedt aan nieuwe en bestaande klanten.
Denk zelf eens: Waar zou het omdenken van “medewerkers zijn klanten” het meeste verschil maken. Of niet.
Maak een afspraak: Contact