MetEdith

Innovatie op de Arbeidsmarkt:
deel 4 Falen en opstaan!

De ondergang van Kodak en Nokia: Wat je kunt leren

Wat hebben Kodak en Nokia verkeerd gedaan?

Waarom zijn ze ten onder gegaan? Ze vergaten op tijd naar hun klanten te luisteren. Ze luisterden niet naar welke problemen opgelost moesten worden en pasten het bedrijf daar niet op aan. Uitspraken als β€˜ja, maar zo hebben we het altijd gedaan’ werken niet – dat is keer op keer bewezen.

Als een bedrijf wil blijven bestaan, is het van cruciaal belang dat ze hun bedrijfsmodel en producten/diensten los durven te laten en nieuwe blijven ontwikkelen. Dit geldt ook op de arbeidsmarkt van vandaag.

Welke producten/diensten heb je nodig om je persoonlijke of professionele problemen op te lossen?

We verkopen niet aan consumenten, maar aan burgers die problemen hebben die opgelost moeten worden. Sommige van deze oplossingen kunnen worden gekocht, waardoor de burgers consumenten worden, terwijl voor het oplossen van andere problemen werkgevers nodig zijn.

Een voorbeeld: Ron Blaauw

Een aantal maanden geleden vertelde Ron Blaauw een fascinerend verhaal. De coronaperiode bracht – zoals voor zoveel ondernemers – flinke uitdagingen voor hem mee. Met de Box vond hij een vernieuwende oplossing om zijn product op een andere manier aan de klanten te leveren. Dat bleek een gouden greep te zijn. Daarnaast innoveerde hij zijn manier van werven en zijn houding ten opzichte van de arbeidsmarkt.

Hij begon aandacht te besteden aan zijn werknemers en na te denken over wat hij voor hen zou kunnen doen. We hebben het niet over een mooier mes of een mooiere werkplek, maar eerder over dingen die een belangrijke invloed hebben op het leven van een werknemer.

Toen hij hoorde van zijn werknemers dat ze geen woonruimte konden vinden, creΓ«erde hij voor hen een belangrijke dienst door hen te verbinden met huizenbezitters van leegstaande huizen in zijn netwerk. Al snel werd het credo: β€˜Als je bij Ron Blaauw werkt, heb je een huis.’

No alt text provided for this image

Het punt van dit verhaal

Het punt van dit verhaal is dat je, door ontvankelijk te zijn voor de inbreng van de medewerkers en open te staan voor nieuwe oplossingen, je bedrijf aantrekkelijker maakt voor potentiΓ«le werknemers. Je moet je banen beter verkopen of betere banen verkopen.

Dit heeft niets te maken met de dienst of het product dat je aan de klant van de onderneming levert, maar wel met leveren van nieuwe diensten en producten die je aan de medewerkers levert.

Zo zien zij dat je hun probleem kunt en wilt oplossen. 

Share op social media

Hallo!

Login op MetEdith