Als ondernemer ben je de spil van je bedrijf. Je hebt de managementtaken verdeeld over afdelingen zoals financiën, operaties, marketing en HR. Maar hoe ga je om met een markt waar de vraag naar professionals groter is dan het aanbod? In een recent gesprek met een financieel adviseur van een bank kwam dit dilemma naar voren.
Banken, als IT-intensieve bedrijven, hebben een continue behoefte aan gekwalificeerd IT-personeel om groei en winstdoelstellingen te realiseren. Maar wat als deze banken zoveel IT-professionals aannemen dat hun klanten – die eveneens afhankelijk zijn van IT-kennis voor bijvoorbeeld hun online platformen – niet meer kunnen groeien door een tekort aan deze vakmensen?
Stel je voor dat je onderneming een webshop nodig hebt om producten aan klanten te verkopen. Het vinden van de juiste IT-experts is essentieel, maar vaak onbetaalbaar door de hoge marketingkosten op de diverse online platforms. Als je concurrent, de bank waar jij klant van bent, met meer middelen ook adverteert voor dezelfde professionals, wordt het nog moeilijker.
Deze dynamiek speelt zich af in verschillende branches: van hypotheken in de consumentenmarkt tot zakelijke leningen en financiële producten op de financiële markt tot de arbeidsmarkt. Het lijkt een zero-sum game: de groei van de ene onderneming kan de groei van een andere belemmeren. Diepe zakken is dus geen garantie voor succes.
Het is niet genoeg om zelfstandig te functioneren zonder rekening te houden met de bredere impact op de verschillende markten, klanten en concurrenten. Het tekort aan bijvoorbeeld IT-personeel beperkt bedrijven in hun groei en in hun vermogen om nieuwe diensten te ontwikkelen, wat leidt tot minder vraag naar bijv. leningen en financiële diensten van de bank. Een vicieuze cirkel waarin banken en bedrijven onbewust tegen hun eigen belangen ingaan door de arbeidsmarkt te monopoliseren met grote bedragen en slimme campagnes.
Hoe breken we deze cyclus? Hoe kunnen we samenwerken om de arbeidskrapte het hoofd te bieden, zodat alle bedrijven, inclusief de banken, blijven floreren?
Deze situatie onderstreept het belang van een circulaire gedachtegang in bedrijfsvoering. Deze vraag zal de komende 10 jaar centraal staan in ons leerproces naar een circulaire een duurzame economie. De arbeidsmarkt blijft krap en onze benadering ervan moet veranderen. Ik nodig je uit om jouw visie en oplossingen te delen.
Hoe zie jij de toekomst van ketenregie en samenwerking binnen de arbeidsmarkt?